מודל להקמת בית חינוך עתידני
Register
Advertisement

מהי התפיסה ההתפתחותית העומדת לנגד עינינו[]

בבסיס עבודתנו אנו מתבססים על עבודתו של לייב ויגוצקי, כאשר מושג המפתח שמנחה אותנו הוא המושג שטבע ויגוצקי - "אזור ההתפתחות הקרובה" (zpd).

ויגוצקי מתייחס לשלושה אזורי התפתחות:

  • אזור ההתפתחות הנוכחית (בנקודת זמן ספציפית) - הכוונה היא לכלל היכולות הקוגנטיביות שהופנמו ונוכסו על ידי הילד ונמצאים בשליטתו.
  • אזור ההתפתחות הקרובה - הכוונה היא לפוטנציאלים קוגניטיביים שונים שנמצאים בשלבי התפתחות ראשוניים.
  • אזור הנמצא מחוץ לתחום ההתפתחות העכשווית והקרובה - הכוונה היא ליכולות קוגניטיביות אשר נמצאות מעבר להשגתו של התלמיד.


Zpd

שרטוט סכמתי - אזורי ההתפתחות


רמת ההתפתחות הנוכחית היא הרמה שבה נמצאות הפונקציות המנטליות שהתגבשו על בסיס התפתחויות העבר של הילד. בתחומה של רמה זו הילד יכול לפתור בעיות באופן עצמאי.

רמת ההתפתחות הקרובה מתייחסת לתהליכי ההתפתחות הנמצאים עתה בתהליך של היווצרות. באזור ההתפתחות הקרובה (the zone of proximal development) קיים צורך בתיווך והנחיה של מבוגר בכדי שהילד יממש את התהליכים לכדי מיומנויות עצמאיות.

רמות ההתפתחות הן דינמיות: מה שהילד מסוגל לעשות היום בעזרת מבוגר הוא יעשה מחר באופן עצמי. ההתפתחות המנטלית של הילד תיקבע על בסיס שתי הרמות, ההתפתחות הנוכחית ואזור ההתפתחות הקרובה.

נקודה מהותית היא שתהליכי ההתפתחות אינם חופפים לתהליכי הלמידה, אלא עוקבים לתהליכי הלמידה היוצרים את אזורי ההתפתחות הקרובה. ואולם יחסים אלו אינם פשוטים - "למרות שהלמידה קשורה ישירות למהלך ההתפתחות של הילד, שני התהליכים לעולם אינם מתרחשים ביחד או במקביל. התפתחות הילד לעולם אינה עוקבת אחר הלמידה בביה"ס כפי שהצל עוקב אחרי העצם שמטיל אותו. למעשה, בין תהליכי ההתפתחות והלמידה מתקיימים יחסי תלות דינאמיים מורכבים מאוד, ששום נוסחה יחידה וקבועה לא תוכל להקיפם".

Advertisement